Hac, umre ve kurban kavramlarının anlamları hakkında bir araştırma yapın.

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Hac, umre ve kurban kavramlarının anlamları hakkında bir araştırma yapın. Sorusunun cevabı

HAC:
Kabe, dünyanın neresinde olursa olsun Bütün müslümanların günde 5 defa yüzlerini çevirdikleri ortak yerdir. Ve yolculuk… Kabe’ye yapılan kutsal yolculuk. Yoluna gücü yetenlerin Kabe’yi ziyaret etmesi, Allah’ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır işte. Hac bu ziyaretin bu yolculuğun adıdır. Bu yolculukta ziyaret edilen sadece Kabe değildir. Arafat, Müzdelife, Mina, Safa Merve uğranılan duraklardan sadece birkaçıdır. Bu  yolculukta gidilecek birçok yer yerine getirilecek birçok görev vardır. Gidilecek bütün yerler ve yerine getirilecek tüm görevler Allah ile bağlantı kurmaya birer vesiledir. Yeri, zamanı, ayrıntıları Allah tarafından belirlenmiş bir yolculuktur hac; insanın kendi içinde yaşamasını dilediği dönüşümde Allah, kulunu yalnız bırakmamıştır. Hem yolculuk hem ibadet… Müslümanların olağan günlük hayatlarını, yaşadıkları yerlerde bırakarak çıktıları bir yolculuk ve ibadettir. Bu yüzden hacca giden müslüman bütün varlığını ortaya koyar; bedenini, ruhunu her şeyiyle bu yolculuğa adar. Hac, sınırları belirlenmiş bir ibadettir. Belirli bir mekana bağlıdır. Mekke çevresinde, mikat denilen yerler, hac bölgesi’nin sınırlarını çizer. Buraya ulaşıldığında haccın ilk farzını yerine getirme zamanı da gelmiştir artık. Mikatta ihramlıklar giyilir bir anda herkes aynı sade elbiseye bürünür, dil ırk cinsiyet ekonomik ve sosyal farklılıklar hepsi önemini yitirir. Zaten hac geride bırakmaktadır, zamanı mekanı, eşyayı… İhramlı olmak her an ibadet halinde olmaktır. Gezerken uyurken, yemek yerken, namaz kılarken Kabe’yi tavaf ederken atılan her adımda unutulmaması gereken bir şey vardır Artık ben ihramlıyım.
UMRE:
Umre belli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek tavaf ve sa’y yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkarak yapılan ibadetin adıdır. İki farzı vardır. İhram ve tavaf.
Umre ile Hac arasındaki farklar şunlardır:
**Hac farz, Umre ise sünnet bir ibadettir.
**Hac belli zamanında yapılır, Umre ise yılın herhangi bir zamanında yapılabilir
**Umrede vakfe, şeytan taşlama ve kurban kesme yoktur.
Umre’nin yapılışı ise şöyledir,
Mikat denilen yerde umre için ihrama niyet edilerek telbiye getirilir. Bu andan itibaren ihramdan çıkana kadar ihram yasaklarından ziyaret edilir. Mekke’ye varınca Kabe’ye gidilerek Umre tavafı yapılır ve iki rekat tavaf namazı kılınır.
Safa ile Merve arasında sa’y yapılır.
Tıraş olup ihramdan çıkılır. Böylece Umre ibadeti tamamlanmış  olur.
KURBAN:
Kurban, Kurban Bayramı’nın ilk üç gününde kurban olmaya müsait bir hayvanı Allah’ın rızasını kazanmak için kesmek şeklinde yerine getirilen vacip bir ibadettir. Bir kimsenin kurban ibadeti ile yükümlü olmak için şu şartları taşıması gerekir:
Müslüman olmak
akıllı ve ergenlik çağına gelmiş olmak
yolcu olmamak
temel ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olmak.
Kurban edilecek hayvanın da bulunması gereken özellikler şunlardır:
Kurban edilecek hayvan;  koyun, keçi, deve, sığır, manda cinsinden olmalıdır.
koyun ve keçi cinsinden olan hayvanlar bir yaşını, sığır ve manda cinsinden olanlar iki yaşını doldurmuş olmalıdır. Altı ayını doldurmuş ancak koyun gibi görünen semiz kuzularda kurban edilebilir.
Kesilecek hayvanın sağlıklı ve temiz, organlarının tam olması herhangi bir kusurunun bulunmaması gerekir.

Our Score

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir